2017. augusztus 3., csütörtök

MOLLE rendszer és a szerszámok

A molle rendszer és kapcsolata a szerszámokkal.

Valószínűleg sokan ismerik azt a tényt, hogy az emberek sosem olyan találékonyak, mint amikor embertársaikat kell elpusztítani. Ennek az eszköze ősidők óta maga a katonaság.

Mivel a katonákat jól kell tartani, felszerelésüknek sokáig ki kell bírniuk a használatot, azoknak célszerűnek, és sokrétűen használhatóknak kell lenniük, a felszerelések fejlesztése igen fontos feladat minden katonaságot fenntartó államnak, társadalomnak. Nem csoda hát, ha sok új fejlesztés a hadászatban a hadiiparban jelenik meg elsőnek.

Az sem csoda, hogy ezeket a fejlesztéseket idővel a polgári élet is átveszi.

Egyik ilyen forradalmi fejlesztés volt az un. molle rendszer bevezetése.



Egy kis történelmi visszatekintés.
Még a második világégés során is a katonák vászon sátorlapot, csajkát, nagy méretű gázálarcot, és még ki tudja mi mindent vittek magukkal élelmiszeren és a fegyverzetükön kívül. A felszerelést a testen és magán a hátizsákon kialakított fülekkel, gombokkal, szalagokkal rögzítették. A fő baj ezzel az volt, hogy az egyes fegyvernemek szétválásával ezek a fülek, szalagok, egyéb rögzítések nem voltak olyan jól átalakíthatók, használhatók mindenkinek, így az egyes alakulatoknak más és más felszerelés kellett.
A molle ( az Angol moduláris könnyű málhafelszerelés ) ötlete már 1997 körül felvetődött, és az 1975-ben bevezetett ALICE ( többcélú személyi málhafelszerelés ) rendszert váltotta fel, melyet pedig a vietnámi háború igényei alapján alkottak meg, de igazán a 2000 utáni években terjedt el, első sorban a nyugati haderőknél.

A molle rendszer érdekessége, hogy célszerűsége miatt nagyon gyorsan elterjedt a polgári életben is.
Régen egy katona felszerelése majdnem ugyanazokat a dolgokat tartalmazta, mint manapság, csak egy kicsit másképp. Következik ez az új anyagok technikák bevezetéséből, illetve az ellátó hálózat fejlesztéséből is.

A fentebb írt a problémát, mi szerint egy katonánál legyen minden, de még tudjon mozogni, akcióban részt venni, stb.,  már régen felismerték, voltak is próbálkozások a megoldásra, de igazi áttörést a molle rendszerbe vezetése hozott. Ezzel egy katonát úgy fel lehet díszíteni mint egy karácsonyfát.



A molle rendszerről :
Itt arról beszélünk, hogy minden olyan felszerelésen ( mellény, kabát, hátizsák, öv, stb ) amire még lehet egyéb darabokat, kiegészítőket rögzíteni, egyöntetű felfogó rendszert használnak, valamint a kiegészítőkön is azonos rendszert alakítanak ki, és így gyakorlatilag bármit bármivel össze lehet házasítani úgy, hogy a variációk számának csak a képzelet szab hatért.
A rendszer alapját a mellény, vagy bármely felszerelés külső felére varrt gyöngyvászon szalagok adják, melyre szinte bármilyen felszerelési tárgy, tároló rögzíthető patentos vagy kapcsos zárású fülekkel

Nincs tehát olyan, hogy egy speciálisabb feladatra külön ruhát kell tervezni ( persze azért előfordulhat ez is, csak igen ritkán ), általában a meglévő tartozékokkal és alapokkal minden igény kiszolgálható. Manapság már fényképező táska, túrazsákok, mellények, övek kaphatók gyakorlatilag bármilyen láthatósági, normál, vagy álca színben.

És hogyan jön ez a szerszámokhoz ?

Csak úgy, hogy ezt a rendszert is mint annyi más fejlesztést a polgári élet vagy ipar is átvette és megjelentek a molle rendszerhez nagyon hasonlító kialakítások a szerszám tartó táskákon, hátizsákokon.

Ennek egyik szép példája a NEO szerszámok hátizsákja :




Itt alapvetően nem a hadi, hanem a szerelők életében megtalálható igényekhez alakították már a kivitelt.


A táskában első sorban szerszámok tárolása lehetséges, de már nem csak igényként, hanem követelményként lép fel a laptop, egyéb diagnosztikai műszerek, a szereléshez használatos vegyszerek, segédanyagok tárolása, szállítása is.


Ahogy láthatjuk, ennél a hátizsáknál minden olyan fejlesztést, szempontot figyelembe vettek, amit csak lehet.
1. ma már alap a megfelelően párnázott könnyen állítható vállpánt, a jó felfekvés és kényelmes viselet érdekében, ugyanúgy fontos az is, hogy a vállpántokat állítható összekötő hevederrel lássuk el, erre a vállpántok elcsúszásának megakadályozása miatt van szükség.
2. legyen rajta tartó fül is, hisz ha éppen nem a vállon, akkor esetleg kézben hordjuk, a vállpánt pedig nem erre való, nincs súlypontban, nem kényelmes.
3. erős, lehetőleg fém csatok ahol kell
4. a hátnál párnázott felület az egyenletes felfekvésért és szellőzésért.
5. laptop tároló rekesz, mely nem lehet kitéve a külső közvetlen behatásoknak.
6. erősített alj és oldalak a növelt kopásállóságért.
7. nagyon sok kisebb nagyobb zseb és tároló rekesz akár egymástól teljesen elválasztva a különböző szerszámok, felszerelések ésszerű elrendezésének lehetőségét adva

Összességében ez a hátizsák nem "csak" szerszámok tárolására hanem akár teljes értékű túra zsákként is maximálisan használható.


Van a NEO kínálatában egy egyszerűbb darab is, ha valakinek nem a fenti komolyabb kivitel lenne érdekes.
Ez is részben molle rendszerrel, kicsit kevesebb szolgáltatással, de hasonlóan magas minőségben és átgondolt építéssel elérhető.

Bármelyik megoldást is választják, esetleg tudtukon kívül is egy részben hadiipari fejlesztéssel lesznek gazdagabbak.

Tisztelettel 
Bálint Balázs szerszámspecialista





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése